Mi a HACCP?

A HACCP a Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok kifejezés angol megfelelőjének rövidítése. A HACCP az élelmiszerek előállításával, fogyasztásra való elkészítésével, felszolgálásával kapcsolatos tudományos és gyakorlati ismeretekre épülő módszeres megközelítés, amely a veszélyek megelőzésén alapuló hatékony élelmiszerbiztonsági rendszer létrehozását és működtetését segíti elő.

Az élelmiszer-előállító, forgalmazó és fogyasztásra előkészítő tevékenység lépéseit egyenként elemezve megállapítjuk az ahhoz kötődő veszélyeket és értékeljük bekövetkezésük valószínűségét és súlyosságát. Meghatározzuk, hogy a tevékenység mely lépései kritikusak az élelmiszerbiztonság szempontjából és ezeknél a lépéseknél hatékony szabályozó és felügyelő módszereket alkalmazunk és működtetünk.

A HACCP rendszer bevezetésénél meg kell alkotni azt a szabálykönyvet, mely pontosan meghatározza az élelmiszerek, valamint az alapanyagok tárolásának, feldolgozásának szabályait, meghatározzák azokat a kritikus pontokat, melyek jelentősek az élelmiszer minőségére.

 

Vállalkozások felelősége:

Az élelmiszer eredetű megbetegedések jelentős részét a nem megfelelő anyagok felhasználása és a hibás gyakorlat okozza. A fogyasztó biztonságának védelmében minden élelmiszer-feldolgozó és élelmiszerrel kapcsolatos egyéb tevékenységet végző vállalkozásnak:

•  biztosítania kell, hogy az élelmiszer előállítását és forgalmazását higiénikusan és biztonságosan végezzék,

•  át kell tekintenie tevékenységét és meg kell határoznia, hogy ennek során keletkezhetnek-e olyan kémiai, fizikai, biológiai hatású anyagok vagy bekövetkezhet-e az élelmiszer olyan állapotváltozása, amely károsíthatja a fogyasztó egészségét, és ezek melyik lépésnél következhetnek be,

•  meg kell győződnie arról, hogy megfelelő szabályozó intézkedéseket alkalmaz annak érdekében, hogy a veszélyek bekövetkezésének kockázatát elfogadható szintre, a lehető legkisebb méretűre csökkentse.

E követelmények teljesítésére szolgáló hatékony eszköz a HACCP rendszer.

 

Törvényi háttér:

62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről.

Valamennyi munkatársunk több felsőfokú végzetséggel, illetve nemzetközileg is elismert oklevéllel rendelkezik.

Amennyiben Önöknél még nincs működő HACCP rendszer, úgy cégünk szívesen áll rendelkezésükre.